Ugrás a tartalomra

Egy tűzoltó nem tűzoltó

2022. július 27. szerda
Záborszky Nándor-díjat vehetett át Till Ferenc főtörzsőrmester
Egy tűzoltó nem tűzoltó

Budapest huszonhárom kerületének 18 laktanyájában az év minden egyes napján 250 tűzoltó áll 24 órás készenlétben, hogy riasztás esetén 120 másodpercen belül elinduljon a helyszínre menteni. A közel kétmillió lakost számláló fővárosban a lehető legrövidebb időn belül számíthatunk a tűzoltók segítségére, ha nagy baj történik. A tűzeseteken kívül a lánglovagokat hívják a robbanásokhoz, a súlyos közúti balesetekhez, árvizekhez, veszélyes fakivágáshoz, kútba esett kiscicához és az öngyilkosjelöltek megmentéséhez is. A Kerület Napján áldozatos munkája elismeréseként Záborszky Nándor-díjat vehetett át Till Ferenc tűzoltó főtörzsőrmester. 

– Mire gondolt a díj átvételekor?

– A kitüntetéssel huszonöt év munkája, szenvedése és öröme köszönt vissza. A szolgálati csoportom és a családom támogatása nélkül azonban nem kaphattam volna meg ezt a díjat. Az én nevemet írták oda, de a kitüntetés a Budafoki Katasztrófavédelmi Őrsnek, azon belül a C szolgálati csoportnak szól: a parancsnoknak, az őrsparancsoknak meg a srácoknak, akikkel nap mint nap felülünk a fecskendőre (tűzoltó gépjármű), megyünk és dolgozunk a káreseteknél. A feleségem és a most huszonkét éves lányom együttérzése és gondoskodása nélkül sem érdemelhettem volna ki az elismerést. A díj pozitív visszacsatolása annak, hogy a társadalom, jelen esetben a XXII. kerületiek elégedettek a munkánkkal, szerintük is fontos feladatokat látunk el, hasznos, amit csinálunk.

– Mi történik a laktanyában, ha nem érkezik riasztás?

– A kívülállók többnyire csak azt látják, hogy nyílik a laktanya kapuja és szirénázva távoznak az autók, ezért azt hiszik, ha nincs riasztás, akkor teendőnk sincs. Kevesen tudják, hogy a huszonnégy órában elméleti és gyakorlati képzéseken készülünk fel arra, amire csak lehet: tűzre, vízre, törött autóból, valamint mélyben és magasban való mentésre, elsősegélynyújtásra. Ezenkívül az évente befutó hat-hétszáz riasztás mellett karbantartjuk a gépjárműveket, ellenőrizzük, tisztítjuk a felszereléseinket. A csoportban én vagyok a „technikai felelős”.

– Tizenkét éve érkezett a kerületi tűzoltólaktanyába. Hogy fogadták?

– Budafoki gyerek vagyok, ez a kerület a mindenem annak ellenére, hogy ebben a laktanyában csak 2010 óta teljesítek szolgálatot. Gépjárművezetőnek jöttem, és pár hónapon belül már vihettem az első számú szert, a legjobban felszerelt, legnagyobb létszámmal ellátott autót. Ez komoly presztízst jelent. Minden kollégám tősgyökeres budafoki, ők ide szereltek fel, ezért különösen jólesett, hogy azonnal befogadtak maguk közé és adnak a szavamra. Olyan riasztásnál, ahol nagy tapasztalatra és rutinra is szükség van, én is hátul ülök és beavatkozóként veszek részt az akcióban, ahol mindig párban járunk, mert ha egyikünkkel történik valami, a másik lép a helyére. Ezért is szól úgy a mondás, hogy egy tűzoltó nem tűzoltó. Az a legfontosabb, és mindnyájan azt tartjuk szem előtt, hogy mindig annyian menjünk haza, ahányan elkezdtük a szolgálatot.

Tamás Angéla